جنجال غنی سازی بر سر چیست؟

شورای حکام فردا در نشستی اضطراری مساله ایران را بررسی می کند

IAEA: یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی عبور ایران از سطح غنی سازی 3.67 درصدی را تایید کرد

آژانس بین المللی انرژی اتمی عبور ایران از محدوده مجاز غنی سازی در سطح 3.67 درصد را تایید کرده و فردا (چهارشنبه)، 35 عضو شورای حکام این موضوع را در کنار افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده به بیش از 300 کیلوگرم بررسی خواهند کرد.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران می گوید، سطح غنی سازی ایران هم اکنون حدود 4.5 درصد است و در گام سوم کاهش تعهدات هسته ای، گزینه غنی سازی 20 درصدی مطرح است.

ایران از هجدهم اردیبهشت ماه، همزمان با سالگرد خروج آمریکا از برجام، اعلام کرد تا زمانی که اروپا خواسته های تهران در کمک به فروش نفت و مبادله های بانکی را برآورده نکند، در بازه های زمانی 60 روزه، تعهدات خود در چارچوب برجام را کاهش می دهد. افزایش ذخایره اورانیوم غنی شده و سطح غنی سازی، گام اول و دوم ایران بود و اکنون بحث افزایش خلوص اورانیوم غنی شده در سطحی مطرح است که می تواند در ساخت سلاح هسته ای کاربرد داشته باشد.

برخی کارشناسان بر این باورند، غنی سازی 20 درصدی، زمان تولید مواد مورد نیاز برای ساخت یک بمب هسته ای را از یک سال در حال حاضر به 2 تا 3 ماه کاهش می دهد. حال آنکه هدف اصلی و بنیادین برنامه جامعه اقدام مشترک (برجام)، طولانی تر کردن این زمان بوده است.

غنی سازی چیست؟

اورانیوم غنی شده از طریق تزریق گاز هگزا فلوراید به سانتریفیوژهایی که مناسب ترین ایزوتوپ ها را برای شکاف هسته ای (U-235) جدا می کند به دست می آید. اورانیوم غنی شده با خلوص 3.5 درصد، برای سوخت  در تاسیسات هسته ای تجاری و تولید انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. اورانیومی که 20 درصد یا بیشتر غنی شده باشد، در راکتورهای تحقیقاتی کارایی دارد و غنی سازی 90 درصدی به منظور تولید سلاح هسته ای انجام می شود.

اکنون ایران می گوید، گزینه های غنی سازی 20 درصدی و استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته تر، در گام سوم کاهش تعهدات هسته ای مطرح است. هر چند که به گفته کمالوندی، راکتور تحقیقاتی تهران فعلا به این سوخت نیاز ندارد.

از نظر کارشناسان منع اشاعه هسته ای، اقدام قبلی ایران در افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده با خلوص 3.67، یک تهدید فوری در جهت اشاعه هسته ای به شمار نمی رفت. اما افزایش خلوص غنی سازی موضوع دیگری است.

انجمن کنترل تسلیحاتی می گوید ایران برای تولید مواد لازم به منظور ساخت یک بمب هسته ای به هزار و پنجاه کیلو گرم اورانیوم غنی شده با خلوص 3.67 نیاز دارد که هنوز ذخایر موجود در ایران با این حجم فاصله دارد.

بازگشت به دوران قبل ازبرجام

این در حالی است که افزایش سطح غنی سازی به 20 درصد به این معنی است که ایران 90 درصد تلاش ها برای دستیابی به سلاح هسته ای را طی کرده است. البته مقامات تهران همواره تاکید کرده اند که در برنامه های هسته ای اهداف صلح آمیز را دنبال می کنند. آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، اخیرا بار دیگر بر فتوای شرعی خود در حرام اعلام کردن؛ تولید، نگهداری و استفاده از سلاح هسته ای تاکید کرده است.

با این وجود، جامعه بین المللی با اشاره به گزارش های آژانس در خصوص ماهیت برنامه های هسته ای ایران در فاصله سال های 2003 تا 2009 (که برخی آن را نظامی توصیف می کنند)، در مورد فعالیت های هسته ای جاری ایران ابراز نگرانی می کند.

ایران قبل از برجام، مقادیر زیادی اورانیوم غنی شده با خلوص 20 درصد و تعداد قابل توجهی سانتریفیوژهای پیشرفته داشت که به معنی کوتاه تر شدن فاصله دسترسی ایران به سلاح هسته ای بود. برخی مقامات در دولت باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در توجیه توافق هسته ای برای تندروها در کنگره، مدعی شدند که در آن زمان ایران تنها 2 تا 3 ماه با تولید مواد کافی برای ساخت سلاح هسته ای، فاصله داشت.

پس از اجرای برجام، کارشناسان اعلام کردند، این زمان از 3 ماه به یک سال افزایش یافته است. اوباما نیز مدعی شد، برجام؛ بدون شلیک یک گلوله، فعالیت های هسته ای ایران را به کام مرگ کشیده است.

اکنون با عبور ایران از محدودیت در سطح غنی سازی، بار دیگر نگرانی جامعه بین المللی نسبت به بازگشت به شرایط قبل از برجام تشدید شده است و شورای حکام نیز به همین منظور فردا در وین تشکیل جلسه می دهد.

مقامات تهران تاکید دارند که هدف آنها خروج از برجام نیست و اقدامات اخیر قابل بازگشت است. به گفته آنها، در صورتی که اروپا به خواسته های تهران عمل کند، ایران به تعهدات قبلی خود بر می گردد. یکی از این خواسته ها، کمک به فروش نفت است که به نظر نمی رسد اروپا بتواند با بخواهد در این زمینه اقدامی انجام دهد.

امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در گفت و گوی تلفنی شب گذشته با دونالد ترامپ، همتای آمریکایی خود در مورد لزوم جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای و اقدامات بی ثبات کننده جمهوری اسلامی در منطقه گفتگو کرد. او قرار است، امانوئل بن، مشاور ارشد خود را برای دومین بار در یک ماه اخیر به تهران بفرستد تا احتمالا زمینه را برای رایزنی های ایران و اروپا در اواخر ماه جاری فراهم کند.